Derby og andre høydepunkt

Derby er et ord som har flere betydninger. Det mest opplagte er at det er navnet på en by i England. I fotballspråket er det dessuten betegnelsen på slike kamper der begge lag kommer fra samme sted i alle fall såpass nærme hverandre at lokalmiljøet oppfatter dem som rivaliserende. En kamp mellom Brann og Fyllingen er for eksempel en typisk derbykamp. Betegnelsen derby i denne forbindelsen har sin opprinnelse fra en by i Derbyshire. Historien sier at det årlig – helt tilbake til 1100-tallet – er blitt arrangert fotballkamper mellom et lag fra nordsiden av elven som renner gjennom byen og et lag fra sydsiden.

Årets store dag på Øvrevoll

Nåvel. Der jo ikke fotball som er tema her. Det er imidlertid Derby. For Derbydagen er i alle fall i galoppsporten et av årets store høydepunkter – en dag spekket med opplevelser og som naturligvis toppes med det løpet som heter Norsk Derby. Norsk Derby er et klassisk løp som går på gress og som kun er åpent for tre år gamle hester. Det sier seg selv at løpet derfor bare kan vinnes en gang av en og samme hest.

“Kast ikke bongene før odds står på tavlen. Etter foreløpig rapport passerte hestene mål i følgende rekkefølge: hest nr 4, hest nr ….osv” Slik avslutter speakeren løpene og det er naturligvis for det i betydelig grad spilles om utfallet av dem. Norsk Derby er et løp som tradisjonelt tiltrekker seg mange spillere. Det er derfor mye penger i potten slik at uttellingen kan bli ganske grei selv om vinneroddsen ikke blir så høy. Tradisjonelt spilte man på banen. Det kan man fremdeles, men det er blitt mer og mer vanlig å spille på nettet. Det finnes en lang rekke nettsteder som tilbyr spill, ikke minst på hesteveddeløp og Unibet odds er et av mange som tilbyr denne spennende formen for underholdning.

Hatteparade

For de som er skikkelig interessert i hestesport er Norsk Derby dagens høydepunkt, men det avvikles flere andre løp også samme dag. For de som ikke er like opptatt av selve sporten – eller spillingen som følger med løpene – så er det nok hatteparaden som tiltrekker seg den største oppmerksomheten. For uvisst av hvilken grunn (skjønt det finnes sikkert en forklaring, men det har ikke denne skribenten brydd seg om å forske i) så konkurreres det alltid om hvem det er som kan vise opp den mest spektakulære hatten (!). Og det er ikke lite kreativitet og oppfinnsomhet som er blitt vist opp gjennom årene på de ulike derbydagene verden over. For alle land der galoppsport drives så har sin egen derbydag. Og på alle derbydager uansett hvor man befinner seg i verden så har man en hatteparade. Og hvem vet, kanskje det er mulig å spille på hvem det er som vinner hatteparaden også. Apropos navnets opprinnelse så heter Derbyløpene Derby fordi to engelske lorder, lordene Derby og Bunbury, trakk lodd om hva man skulle kall et nytt storløp som var opprettet. Unødig kanskje å si det, men den loddtrekningen var den Bunbury som tapte.

Andre storløp

Hesteveddeløp som tiltrekker seg riktig stor internasjonal oppmerksomhet må vi imidlertid utenlands for å finne. Et slik er det legendariske Grand National Steeplechase på den berømte og beryktede Ayntreebanen utenfor Liverpool. Et yndet spilleobjekt. Det er også The Royal Ascot. Over fem dager konkurreres det om en pott på over 5 millioner pund og det er intet mindre enn kongefamilien som er vertskap.