Det viktige utstyret

En sal er ikke nødvendigvis en sal, og om den ikke er tilpasset hesten som skal bære den vil både hest og rytter få en dårlig opplevelse av noe som i utgangspunktet skal være en hyggelig stund. En feil tilpasset sal kan være mer til skade enn nytte, og det er viktig å bruke tid på å gjøre dette riktig. Hvilke stigbøyler skal benyttes? Er det fortøy eller halerem som passer best til turens formål?

Regelen er at stigbøylens bredde skal være omtrent 2 cm bredere enn ridestøvelens bredeste punkt, uavhengig av hvilken type stigbøyle som benyttes. Dette vil gi rytteren en bedre sittestilling, som igjen gir hesten en bedre opplevelse og trygghet. Det finnes mange varianter av saler og avhengig av hest og bruksområde kan det være en utfordring å finne den perfekte.

Utstyrsmangfold

Det er ikke bare salen som er viktig når hesten skal tas vare på og gis det den fortjener. Dekken, hodelag, gjorder, bitt og sjabrak er noe av rideutstyret som skal på plass. For en menigmann er det ikke bare greit å peke ut det ene fra det andre, men for en som har stallen som sitt andre, eller første, hjem, er dette hverdagsbegreper.

Som med salen, er tilpasning til hver enkelt hest viktig med så å si alt som skal festes på eller legges over hesten. Det kan være fort gjort å tenke at det ikke gjør så mye om et dekken er litt lite, men for et dyr som står ute i mange timer gjør det en forskjell. Utstyr som dekker behovene, passer hest og rytter, og, ikke minst, blir rengjort og tatt godt vare på vil betale seg mange ganger enn om vurderingene ikke blir gjort på forhånd.

En hest er en følgesvenn i mange år og fortjener å ha det vel så godt som de som skal dele turene sammen med den.