Hest og terapi

Mange med en eller annen form for fysisk funksjonshemming Funksjonshemning har stor både nytte og glede av hester og ridning og store ressurser er derfor lagt ned for å legge til rette for at så mange som mulig skal få muligheten til trening og rekreasjon på hesteryggen. Handicapridning har blitt veldig populært og stadig flere terapeuter introduserer denne idretten – hobbyen, behandlingsformen eller hva man vil – for pasientene sine. Flere utdanningsinstitusjoner innen fysioterapi driver til og med spesialistutdanning for studenter som vil bruke hesten til terapiformål. Slik øker kompetansen på instruktør/terapeutsiden og det gjør kvaliteten på den trening pasientene får bare enda bedre.

Stiller store krav til hesten

Det stiller selvfølgelig ganske store krav til hesten ettersom folk med funksjonshemming ofte ikke har samme kroppskontroll som andre. Faren for at det blant annet kan bli en del harde napp i tøylene og umotiverte spark i siden på hesten er derfor stor. Hesten bør derfor være robust både fysisk og mentalt og det er det heldigvis mange hester som er. I alle fall om de er trenet til å gå i rideskole. Dessuten er det jo ofte slik at hesten ofte blir leiet av en frisk person og det er jo faren for at hesten skal bli plaget kraftig redusert. Det gjør også det faktum at funksjonshemmede ofte kan benytte seg av spesiallaget eller -tilpasset sal.

Mange positive effekter – både fysisk og mentalt

Det å kunne slappe av og følge hestens bevegelser er veldig bra for de aller fleste. Ikke minst for folk med sykdommer og eller fysiske begrensninger som ikke kan gi kroppen sine slike impulser på annen måte. Slik kan man for eksempel løse opp stiv muskulatur samt stimulere både muskler og blodomløp på en måte som for de det gjelder må fremstå som mye mer spennende og moro enn å få trening eller massasje på en benk hos terapeuten. Og mens vi er inne på fordelene med handikapridning – eller terapiridning som mange liker å kalle det – kan vi ikke komme utenom opplevelsen av mestring.

Det uvurderlige samspillet mellom hest og rytter

Å mestre et stort og sterkt dyr, være i harmoni med det og kjenne at man jobber sammen må være en opplevelse som er enda større og viktigere for denne gruppen enn det for alle oss andre. For akkurat denne opplevelsen, samspillet med hesten, gir ridning en helt spesiell dimensjon for de aller fleste. En klok mann skal ha sagt at på hesteryggen glemmer man alle sine bekymringer, all til og med de innbilte. Og det er det nok mye i. Mange vil dessuten legge til at hester kan ha terapeutisk effekt på folk som sliter med stress, depresjoner og andre psykiske problemer. Det kan man helt sikkert mene at omgang med andre dyr, det kan for eksempel være hund eller katt, også har for nettopp denne gruppen mennesker. Likevel er det nok noe helt spesielt om man oppnår en varm og trygg relasjon med et så stort og sterkt dyr som hesten tross alt er.

Rideturer i skog og fjell

Rideturer i fjellet har blitt veldig populært de siste årene og det er nok ikke bare det at det er en annen måte å nyte den vakre naturen på som gjør turene populære. Men den fantastiske opplevelsen av samspillet mellom hest og rytter som adderes til naturopplevelsen.